5 výhod černého kmínu

Díky postupnému návratu k přírodní medicíně se i k této dávno uznávané rostlině opětovně obrací pozornost. Jeho působení na zdraví je studováno vědci a lékaři po celém světe už více než 50 let. O základních vlastnostech a účincích černého kmínu se i díky tomu dočtete v předešlém článku – „Černý kmín – kde jsou jeho kořeny a v čem je jeho tajemství?“

Jaké jsou ale výhody používání jedné z nejvíce ceněných léčivých rostlin v historii lidstva?

1. Ověřen časem a kulturou

Využívání černého kmínu není žádná novinka – jeho používání se datuje více než 2 000 let zpět. Původ má v zemi sfing a pyramid – právě proto se nazývá také „zlato faraonů“. Ve starověkém Egyptě sloužil panovníkům při trávicích potížích a k potlačování bolestí, zánětů a infekcí. Vládcové se dokonce pochovávali s flaštičkou s obsahem z něj.

Tento kmín je taktéž známý a široko uznávaný v Asii, Indii a severní Africe. Posledních 15 let si pevné místo našel také v Německu – i díky tomu se se svými léčivými účinky pomalu dostává do povědomí už i u nás.

2. Vhodný pro každého

Semena černého kmínu se dají zpracovat a následně i používat v různých formách, přičemž každá přispívá zdraví, akorát v jiné podobě. I naše nabídka obsahuje několik možností, jak si můžete zabezpečit přísun léčivých látek z této léčivé rostliny – vybrat si můžete z celých semen, různých typů olejů do kuchyně, kosmetického oleje nebo masti.

Zatímco právě tyto varianty můžete mít doma už dnes, v budoucnosti plánujeme naši nabídku ještě rozšířit – například o praktické kapsle, které vám pravidelný přísun prospěšných složek ještě více ulehčí.

3. Všestranné využití

Černý kmín není jen zdraví prospěšný, ale zároveň si jeho užívání můžete i zpříjemnit. Zatímco u kosmetického oleje a masti oceníte kromě úžasných výsledků například jejich vstřebatelnost, při jedlých variantách si oblíbíte jejich různorodou použitelnost.

Díky výrazné kořeněné chuti a vůni je černý kmín skvělým dochucovadlem, takže můžete jeho využití obměňovat. Celá semena využijete jako super-zdravé koření, zdravou náhradu kávy a ozvláštnění domácího pečiva. Oleje zase dochutí jídla z teplé a studené kuchyně, fantazii (a vašim chutím) se přitom meze nekladou. Právě proto si určitě oblíbíte jeho přidávání do indické, čínské nebo ájurvédské kuchyně, využití ale najde téměř v jakémkoli pokrmu.

4. Unikátní složky

Jednou z výjimečností černého kmínu je kombinace dvou látek, která zatím nebyla objevena v žádné jiné rostlině – nigelinu a tymochinu. I když vám samotné názvy těchto složek nemusí nic říkat, jejich působení je to, co dělá černý kmín tak účinným. Zatímco nigelin efektivně pomáhá při odhlenění, zmírňuje průduškové spazmy a podporuje imunitu, tymochinon je látka působící jako „zachytávač“ volných radikálů (tj. částic, které se tvoří při metabolických procesech během nezdravého životního stylu nebo jsou výsledkem znečištěného prostředí, jehož působením se poškozují naše buňky).

Následně spolu obě látky účinkují jako stimulant pro lidský organismus, proto je jejich kombinace (i s více než 100 dalšími složkami) vysoko ceněná a studovaná po celém světe.

5. Slovenská cena

BioPoint je slovenskou pobočkou německého zpracovatele černého kmínu Kräuterland, který je naším výhradním dodavatelem. Černý kmín se kvůli požadovanému podnebí pěstuje v Egyptě, následně semena nejvyšší kvality putují do Německa, kde se pod evropskou certifikací (DE-ÖKO-64) zpracovávají do finální formy – jako celá semena, kuchyňské oleje, kosmetický olej nebo mast. Nakonec se produkty německé kvality dodávají na Slovensko, kde si už hledají cestu k vám.

I napříč tomu, že je námi zpracovaný černý kmín v certifikované kvalitě (Al-Baraka) a zpracovává se vysoce efektivními metodami v Německu, naše ceny zůstávají co nejnižší, aby se i ve slovenských poměrech ověřovaly zdraví prospěšné účinky, které jsou zmíněny ve více než 600 studiích z celého světa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *